Botox – ofte stilte spørsmål

Når kan jeg jobbe etter en injisering?

– Du kan gå rett på jobb etter behandling. Det er noen som har små hevelser, som små myggstikk i alt fra 30 – 180 minutter etter injeksjonene. Som regel går dette raskt over. Det er ikke alle som får disse hevelsene, og det er umulig å spå på forhånd.

Kan jeg sminke meg etter behandling?

– Dersom du passer på å ikke trykke hardt i områdene som har blitt behandlet, så kan du bruke mineral-make-up. På klinikken har vi glo-minerals som er en slik type sminke.

Når kan jeg trene etter en botox behandling?

– Du bør holde deg unna hard trening de 4 første timene etter behandling. Yoga bør også unngås, da noen av øvelsene kan føre til økt tilførsel av blod til hodet (feks øvelser der du står på hodet)

Hvorfor skal jeg ikke trene etter behandling?

-Grunner til å unngå trening rett etter (les: samme dag) en injeksjonsbehandling:

 1. i) dersom du svetter og tørker svetten av ansiktet, kan du bevege botoxen fra området der det er satt -til andre områder. Samme gjelder dersom hodet ditt er opp ned (yogapose)
 1. ii) Det tar noe tid etter injeksjonen for proteinene til å bli tatt opp i muskulaturen den er satt i. Trener du hardt etter behandling, kan du øke metabolismen og dermed “forbrenningen” av produktet før det er blitt tatt opp. Dette vil gjøre at effekten blir dårligere og mindre langvarig.

iii) Trening generelt øker forbrenningen i kroppen, og kan teoretisk sett føre til at du trenger raskere påfyll enn dersom du ikke trener. Tung vekttrening eller veldig intensiv trening fører også til flere ansikt grimaser. Dette kan du se i frivektsavdelingen på treningssenteret ditt.

Vår mening på klinikken er at du bør trene og at det bør være ditt fokus. Hvis botoxen går ut litt fortere-så holder du en ung og frisk kropp og utstråler en skjønnhet som botox ikke kan etterligne.

iiii) Mye frisk luft og sol øker smilerynkene. De som trener mye ute i kaldt vær og er eksponert for sterk sol -eksempelvis seiling- får raskere rynker.

Er det andre ting jeg bør ta hensyn til  etter behandling?

– For å være på den helt sikre siden, så ber vi deg holde deg unna all trening, sterk mat og kald vind de første 24 timene. Å prøve unngå mye mimikk er også et godt råd. Du kan ha små merker etter behandlingen, de fleste av disse går over etter 1 time eller 2.

 1. Er det dumt å sole seg etter Botox?

– Overdreven soling skaper rynker. Det spekuleres også i om at preparatet kan forbrennes raskere vekk dersom du soler deg for mye.

Hvordan virker Botox, Azzalure og andre botulinumtoxiner?

Botulinum toksiner fungerer under hudens overflate og retter seg mot den underliggende muskelaktiviteten som over tid forårsaker rynker, linjer og kråketær(bilde). Kråketær er smilerynkene på siden av øyet.Når vi myser, lager rynker eller gjør andre ansiktsuttrykk, utskiller våre nerver en nevrotransmitterkjemikalie-acetylkolin. Denne nevrotransmitteren binder seg til reseptorer i muskelen for stramme den. Rynkebehandling med midler  som Botox® og DYSPORT® virker ved å binde til acetylkolinreseptorene, og blokkere signalet fra nerven til musklene.

Etter at en muskel er injisert, sender nervene fremdeles signalet til muskelen for at den skal bevege seg, og acetylkolinen blir fortsatt utløst -men stoffet kan ikke lenger binde seg til muskelen, noe som fører til redusert muskelaktivitet og midlertidig blokkade på sammentrekning av musklene som forårsaker rynkene. Prosessen med å binde seg til muskulaturen tar noe tid-og starter vanligvis innen  48 timer fra det tidspunkt botoxen injiseres. Resultatene blir vanligvis merkbare og synlige først fra dag 7 til dag10 etter behandling. Selv om resultatene ofte er mest synlige i dynamiske rynker (rynker som vises når en muskel trekker seg sammen), kan det også bidra til å myke rynker og linjer som er til stede selv uten muskelkontraksjon. Hvis du ønsker å forbedre utseendet på moderate til sterke rynker, kan injeksjonsbehandling være akkurat det rette behandlingsalternativet for deg.

Hvordan kan Botox virke på hodepine og smerter, men samtidig ikke påvirke følelsessansen?

Botulinum toksiner er brukt også mot smerter fra muskulatur.  Botox brukes blandt annet i behandlingen av hodepine. Settes botoxen inn i musklene som er årsaken til hodepinen, så forsvinner den. Likevel, du blir ikke følelsesløs i huden overhodet etter en botox injeksjon. Hvorfor? Det finnes i hovedsak 2 forskjellige typer nerver i kroppen: botulinum toksiner blokkerer kun de nervene som har med å trekke sammen muskulatur, ikke de som registrer følelsessans. Smerter som i nakkesmerter eller hodepine kommer fra muskulaturen. Derfor fungerer botox på dette også.

– Kan jeg bli permanent forandret i ansiktet og er det farlig?

Botulinum toksinet holder seg i det området der hvor den er sprøytet inn, den farer ikke gjennom kroppen. Hvis jeg injiserer det i ansiktet ditt, kommer det ikke til å virke eller lamme andre områder som feks fingeren din. Middelet tas raskt opp i området den blir sprøytet inn i, og har liten effekt på resten av kroppen. Det kan imidlertid migrere opptil 3 cm fra hvor det ble injisert.  

Uansett så er det slik at selv om noen molekyler med botox skulle gå inn i blodet og reise til fjerne steder i kroppen,  så er de dosene man bruker innenfor skjønnhet vanligvis mindre enn 100 enheter. Dette er betydelig lavere enn en dose som ville være skadelig systematisk (2.500-3000 enheter). Derfor er behandlingen sett på som ufarlig.

Permanente forandringer i muskulatur kan ikke forekomme, men settes injeksjonene ned i feil områder, eller for stor dose så kan det forekomme bivirkninger. Noen føler feks at “pannen er tung”. Felles for alle disse problemene er at de alltid forsvinner av seg selv. De forvinner etter ca 3 mnd når behandlingen slutter ha effekt.

Botox som svettebehandling

Dysport kan få svetten til å forvinne helt. Vi setter dysport under armene eller i håndflatene på klinikken. For mer informasjon, les her: 

Behandling med botoxBotulinum toksin kan forebygge rynker!

Alle botulinumtoksiner har en profylaktisk og forebyggende effekt. Hvis du inaktiverer en muskel før den drar i huden, så vil den stoppe linjer og rynker  å utvikle eller forverre seg. Når vi gjør ansiktsutrykk bruker vi 50 forskjellige muskler som er festet til huden i fjeset. Med tiden mister huden kollagenet som gjør huden elastisk. Permanente groper blir dannet i de svakeste områdene-der kollagenet har forsvunnet mest. Dette fører til smilerynker, kråketær, sinnarynke og rynker i pannen. Botox motvirker dette. Starter du behandlingen tidlig  nok kan du hindre at rynkene utvikler seg i det hele tatt.

Hvilken alder kan en begynne med Botox?

Aldesgrense er 18 år. Vi har ikke møtt noen under 20 år som trenger begynne med botox .Vi har en del som er i alderen 20-25 år, som bruker botox forebyggende.

Botox mot depresjon?

Botulinum toksiner er blitt testet ut på om det kan hjelpe personer med depresjon. Årsaken er at vårt følelsesliv er knyttet til vår ansiktsmimikk (ansiktsbevegelser). Å sette botox hos en deprimert person i “sinnarynken” viste seg å forbedre symptomene i dette forsøket, vel og merke var det kun 30 personer med i studien: https://www.webmd.com/depression/news/20140619/botox-depression

Resultatene er presentert på en pressekonferanse i 2014, dvs at studien ikke er kritisk gjennomgått av fagpersoner med bakgrunn i forskning, de har kun presentert sine funn.

Senere har produsenten bak Botox gått igang med et større prosjekt (2017) for å teste ut Botox. De har valgt å gå videre med forskning etter sin første studie, men er blitt kritisert for å gjøre dette da det ikke viste med 100% sikkerhet å virke. Les mer om dette her: https://www.forbes.com/sites/matthewherper/2017/04/05/allergan-to-test-botox-for-depression-despite-mixed-results/#7513aecd7df0

Hvor lenge varer en behandling med botox?

For de fleste av våre kunder så varer en ansiktsbehandling typisk 3-6 mnd, og en svettebehandling 6-12 mnd.

Det er flere faktorer som spiller inn i varigheten av effekten, men dersom du fortsetter med behandlingen, vil den bli mer effektivt etter hver behandling = varer lengre.

For mange holder det med 1 injeksjon årlig etterhvert.

Faktorer som påvirker lengden av behandling er

 • Stråling fra sol
 • Alder
 • Tidligere botoxbehandling
 • Diett (spes. røyking og alkohol)
 • Hudstatus

Hvem får ikke behandling med botox hos oss?

De aller fleste mellom 18-70 er gode kandidator til en injeksjonsbehandling. Personer som krysser av for et av punktene under er de som vil bli avvist behandling på vår klinikk

 • Gravide
 • Ammende
 • Acne eller hudlidelse i behandlingsområdet
 • Allergisk mot noen av ingrediensene i dysport eller azzalure
 • Allergi mot kumelk
 • Tidligere ansiktskirurgi
 • Personer som har problemer med å svelge
 • Svakhet i muskulatur som skal behandles