Hva er pigmentflekker?

Pigmentflekker er kjent som hyperpigmentering. Det er en vanlig tilstand der mørke flekker eller brune flekker på huden kommer til syne. Det skjer ofte i områder som utsettes for sol, for eksempel ansiktet. Pigmentflekker blir ofte kalt sol- eller aldersflekker. Pigmentflekker kan oppstå hos både menn og kvinner, i alle aldrer og med ulike hudtilstand. Det finnes flere forskjellige typer hyperpigmenteringer.

Melanin er pigmentet i huden og gir den sin farge. Hyperpigmentering skjer når huden produserer mer melanin enn normalt. Det er da vi får pigmentflekker og hudtonen ser ujevn ut. Overflødig pigment gir det berørte området et mørkere utseende enn huden rundt og fører til ujevn pigmentering – også kjent som hyperpigmentering og pigmentflekker.

Hvordan får vi pigmentflekker og ujevn hudtone?

Når vi eksponerer oss i solen og ikke bruker solbeskyttelse, kan huden overprodusere melanin lokalt i cellene og derav oppstår brune flekker og pigmentflekker.

Cellene som produserer melanin er ansvarlig for alle problemer knyttet til hudpigmentering. De er meget sensitive for en rekke faktorer fra innsiden og utsiden av kroppen. Det inkluderer for eksempel sollys og UV-stråling. Hormonelle endringer under svangerskap kan også påvirke melanin.

Melanin har som funksjon å absorbere skadelige stråler fra solen og dermed beskytte huden. Cellene produserer melanin “brunfarge” som en beskyttelse mot solen.

Flekkene kan også forårsakes av:

 • en skade
 • acne
 • hormonelle endringer
 • alder
 • betennelse.

Visse medisinske tilstander eller medisiner kan også forårsake hyperpigmentering.

 7 råd til hvordan behandle pigmentflekker?

Pigmentflekker kan både behandles og forebygges. For å forebygge pigmentflekker bør du bruke produkter som styrker og beskytter huden din. Vinterhalvåret er den beste tiden for å behandle og forebygge pigmentflekker enten hos hudterapeut eller hvis du vet hvordan du skal pleie huden selv.

Slik behandler du og forebygger pigmentflekker med hjemmeprodukter:

 1. Kartlegg problemet med Reveal hudscanning og lag en plan for behandlings opplegg med hjemme produkter og hos hudterapeut.
 2. Bruk serum som har blekende og hvitende egenskaper og som inneholder antioxidanter ( c-vitamin). Anbefalte produkter er Elixir Cosmeceuticals Acticlear Eventone Serum  eller Dr Schrammek Mela White Active C-Serum
 3. Bruk alltid, både sommer og vinter et produkt med solbeskyttelse eller dagkrem med spf Solbeskyttelse på dagen. Noen supergode produkter vi anbefaler er Dr. Schrammek Solar+ Protect Fluid Spf 50 eller Elixir Cosmeceuticals Elixir Ultradefense SPF 50
 4. Fo å styrke din hud og hudbarriere, tilfør mye antioxidanter og c vitamin.  Helst skal de tilføres i ampuller og serum da de inneholder mindre molekyler som penetrerer og dermed trekker dypere ned i huden.
 5. Reparer og plei huden, bruk peeling og maske jevnlig, optimalt sett ukentlig.

Behandling hos hudterapeut på skjønnhetsklinikk:

 1. Green peel Mela white behandling er en fantastisk deilig behandling. Den utføres som en kur på 4 behandlinger.  Behandlingen brukes i kombinasjon med produkter du skal påføre selv hjemme. Behandlinen gir superfine resultater over tid.
 2. Elixir Cosmeceuticals Anti pigment peel fruktsyre pensling,  er ideell for pasienter med ujevn pigmentering og misfarging forårsaket av solskader og melasma. En vanlig behandlingsrunde er på 6-8 penslinger. Kombineres med hjemmeprodukter.

Hva er pigmentflekker?

Makeup

Dersom behandlingen ikke er effektiv eller man ikke ønsker å bruke penger på  behandling, så kan kamuflerende makeup også være en god løsning. Dette kan er spesielt aktuelt for hudområder som mangler pigment.

Laser

Ved laserbehandling blir pigmentet i huden knust og avstøtt i løpet av noen uker. Dette kan være aktuelt ved flere spredte pigmentendringer i ansiktet eller håndrygger. Laserbehandling anbefales ikke ved melasma.

Når bør man oppsøke lege?

Dersom det er pigmentflekker som er flerfargede, gjerne svarte, ujevne i formen, har sårdannelse eller endret overflate – bør man oppsøke lege for å utelukke ondartet sykdom.

Håper disse rådene kan være til hjelp slik at du finner gode produkter som virkelig gjør en forskjell. Vi på KroppiBalanse står klare å hjelpe deg med dine hudproblemer og spørsmål. Ta kontakt om du lurer på noe mer eller ønsker å bestille en vurdering av din hud. Vi kan også ta bilder av huden din med scanning maskinen Reveal.