Har du rosacea og lurer på om det går å behandle selv? –  Les videre. I dette innlegget forteller jeg om produkter og salongbehandling som kan hjelpe med rødflammet hud i ansiktet.

Under kommer informasjon og tips på hvordan vi har fått rosacea til å bli bedre, og også hvordan du kan unngå oppblomstring og holde hudtilstanden rolig. Så er det store spørsmålet: Kan rosacea det forsvinne helt?

Hva er rosacea?

Rosacea er en kronisk betennelse som gir rødflammet hud i ansiktet. Det er særlig utbredt i pannen, på haken, over nesen og i kinnene. Over tid kan det også komme små røde hevelser, kviselignende utslett og synlige blodkar. Nei, du kan ikke bli kvitt tilstanden helt, men riktig behandling og produkter kan minske symptomer og hindre forverring.

Undertyper

Rosacea kan blomstre mer eller mindre. Hos noen forblir tilstanden mild, mens hos andre kan rosacea bli en meget sjenerende hudlidelse med store hudforandringer. Tilstanden inndeles i fire forskjellige subtyper, avhengig av hvordan den arter seg: Subtype 1,2, 3 og 4. Les mer om de ulike typene.

Symptomer på Rosacea

Rosacea er en vanlig hudsykdom men den har ulik form og symptom hos pasienter. Det er ulik grad av rødhet, kviser rundt munn og tørr hud. Oppblomstring av tilstanden er oftest ved inntak av sterk mat, vin, kaffe eller ved høy belasting og stress. Huden er vårt største organ og hvordan vi daglig behandler huden i ansiktet er viktig for en sunn og fin hudtilstand.

Hvordan ser et utbrudd ut?

rosacea bilder

Det kan alltid være lurt med en diagnose av en lege. Ved mild eller moderat rosacea kan du absolutt ta salong behandlinger og bruke dempende hjemme produkter, men ved kraftig rosaeca bør du alltid kontake lege for å stille diagnose og få veiledning til riktig medisinering og behandling.

Behandlinger hos lege og hudterapeut.

Ved en behandling hos lege du kan få tilbudet om lokal behandling av milde utbrudd med kremer som Ivermektin krem eller Azelain krem eller gel. Krem er oftest mest skånsomt for huden ved denne tilstanden. Hvis lokalbehandlingen ikke fører til bedring, er det aktuelt med antibiotika. Dersom du allerede har fått diagnosen, og ikke har fått effekt av antibiotika eller ikke ønsker antibiotikabehandling, kan vi som hudterapeuter tilby green peel behandling på klinikken. Dette er en ren urtebehandling som har evnen til å stimulere og styrke hudens funksjoner. Dette gjør Green Peel uten å endre ph-verdien i hudbarrieren.  Dette er viktig og unikt for peeling behandling. Effekten er at hudfornyelsen skjer svært raskt. Det beste med behandlingen er at den kan gis til alle med sensibel, uren (acne), aldrende og tørr hud. Den kan også gjøres på hvilken som helst del av kroppen. Dersom Green Peel behandling i sin helhet ikke er effektivt nok, kan det vurderes å prøve ut laserbehandling.

Kan du få rosacea til plutselig å forsvinne? Det finnes ingen kur som helbreder tilstanden, men ved effektiv behandling er prognosen god. Tilstanden kan opphøre spontant etter måneder eller år. Å rense huden din daglig med mild ansiktsvask og tilføre fukt etterpå, er et ritual vi anbefaler at du innfører om du er rammet av lidelsen.

Rosacea triggere:

Pass på om noen matsorter trigger din hudtilstand. Er det spesielle situasjoner som stresser deg og forverrer tilstanden, prøv å unngå det. Dette kan trigge rosacea: alkohol, sollys, varme drikker, psykisk stress, trening, vind, temperaturendringer, menstruasjon, overgangsalder, medikamenter og sterk krydret mat.

Generelle råd

Disse generelle rådene gjelder for alle med rosacea:

  • Bruk solkrem daglig som beskytter mot både UVA- og UVB-lys. Solkremer med fysiske filtere som titandioksid og sinkoksid tolereres best.
  • Unngå bruk av kortisonkremer i ansiktet.
  • ”Rosacea-hud” blir lett irritert av kosmetikk. Bruk mineralsminke som Glo Minerals eller foundation med mye fukt, lette dagkremer, Cc krem som har fargepigmenter i seg. Blemish Balm er en favoritt hos mange av våre kunder.
  • Bruk renseprodukter som er såpefrie. Det finner du i alle hudpleiesalonger.
  • Bruk en fuktighetskrem som er tilpasset din egen hudtype minst en gang daglig, før påføring av andre hudprodukter og make-up. Velg en fuktighetskrem som demper rødhet i huden (se noen anbefalte produkter i innlegget).

Rosacea oppstår typisk i 30-50 års alderen. Kvinner rammes noe oftere enn menn. To til fem prosent av befolkningen utvikler rosacea. For mere utfyllende informasjon skriver NHI.no mye fakta.

Anbefalte hjemme produkter:

Det kan være vanskelig å velge riktige produkter til hjemmebruk, men jeg vil anbefale å teste ut Rosea Calm Cream fra Dr Schrammeck eller Niactil 4% fra Elixir Cosmeceuticals. Begge disse produktene kan du få testere til hjemmebruk av hos oss på KroppiBalanse før du kjøper en hel krukke. Dersom du ønsker terapeutisk veiledning tilbyr vi det både på klinikken og online.

Legger ved en film der vi utfører Green Peel behandling i salongen.